Rouw-en verliesbegeleiding

Rouwen

Rouwen is een ingewikkeld proces en iedereen krijgt er op enig moment in zijn leven mee te maken.Daarbij beleeft iedereen dat ook nog eens anders. Het is prettig om daar ondersteuning en hulp bij te krijgen. Na het overlijden van een dierbare of het doormaken van een ander verlies (baan of gezondheid) is het natuurlijk dat je rouwt. Dat is een intens proces en een verandering in je leven. Het heeft echter ook betekenis. Je doorleeft emoties en uiteindelijk weet je je verlies te plaatsen. Dan kun je weer verder.

Verlies verwerken

Heftige emoties weer hanteerbaar maken. Het zou mooi zijn als het zo eenvoudig is als het klinkt. Het doorleven van gevoelens als  boosheid, verdriet of angst is spannend, het brengt je uit balans. Als emoties te groot worden, kunnen ze overspoelend werken en ‘verzuip’ je erin. Je blijft er in hangen en komt er alleen niet meer uit. In een veilige omgeving maak je voorzichtig weer ruimte voor je gevoelens. Op een tempo en manier die voor jou goed voelt.

Beeldende therapie als ondersteuning bij het verwerken van verlies

Ik kan dit proces begeleiden op een beeldende manier. Door iets te maken, verbeeld je je gevoel en krijg je weer zicht op jezelf en de situatie waarin je zit. Door dit creatieve proces en onze nabespreking, krijg je grip op je gevoelens. Zo worden ze hanteerbaar.

Een afgesloten gevoel veranderen naar contact met je beleving

Een andere manier waarop rouwverwerking kan stagneren kan zich uiten in een verdoofd gevoel. Dit kan ontstaan doordat andere zaken voorrang krijgen, zoals school, studie werk, gezinsleven en dagelijkse bezigheden. Hierdoor is er gewoonweg geen tijd en ruimte voor rouw.

Soms is praten moeilijk of helpt het niet genoeg.

Dan is tekenen, schilderen of boetseren een mooie ingang om weer ‘bij jezelf’ te komen. Zo kan je de verbinding met je gevoel herstellen. Via de beeldende therapie kan je terugkijken op de mooie momenten die je samen met je dierbare beleefde. Je herinneringen kan je verbeelden in een tekening, schildering of ruimtelijk beeld om ze dichter bij te halen. Je kunt ook de eigenheid van je dierbare verbeelden of de band die je met elkaar had.

Het vinden van een nieuwe balans

Als je het ergste verdriet hebt kunnen verduren, kan je weer vooruit kijken. Vaak biedt een ingrijpende gebeurtenis ook de mogelijkheid om anders naar jezelf te kijken. Je gaat op zoek naar een nieuwe balans. Door je kwaliteiten en wensen te onderzoeken leer je je talenten en mogelijkheden kennen. Ik begeleid je bij het krijgen van deze inzichten. In de begeleiding versterk je deze kwaliteiten en richt je ze op de toekomst. Zo kan je in jezelf een nieuwe balans hervinden.

Ik kan rouw-en verliesbegeleiding bieden bij je thuis in je vertrouwde omgeving of in de praktijkruimte in het bosrijke Groenekan op 20 min. fietsen van Utrecht.

tuinkamer-653-653x450